MoGA – ett digitalt, kommersiellt museum för i huvudsak svensk illustration, fotografi och grafisk design

MoGA – Museum of Graphic Arts – börjar i det lilla för att växa gradvis. Vi är en kommersiell, digital samlingsplats för viktiga samlingar och ett skickligt hantverk som inte får falla i glömska hos yngre och kommande generationer.

MoGA tillhandahåller försäljning av kvalitetsposters men även signerade grafiska verk i begränsade upplagor som kvalitetstryck på finaste konstpapper. Inspirerande bildkonstverk att hänga på väggen hemma eller på kontoret till en rimlig kostnad.

I vårt digitala Pop Up-galleri visar vi utvalda verk och bilder av kända och mindre kända illustratörer, fotografer och grafiska formgivare vi gillar.

MoGA är skapat kring ett livsverk. Den centrala samlingen och det interaktiva museets mittpunkt är Jane Bark’s samlade illustrationer ”The Jane Bark Collection” – bilder från femtiotalet till idag. Janes fantastiska karriär började på DN:s tecknarstuga och avslutades 2012 – efter över femtio års verksamhet – med fler än trehundra veckovisa porträtt i nyhetsmagasinet Fokus.

Ett museum behöver inte vara fysiskt – det krävs varken väggar, golv eller tak. MoGA är ett digitalt rum för illustration, foto och grafisk design. Här vill vi visa det bästa av den uppdragsbaserade konsten, det amerikanerna kallar ”Commercial Arts”, utfört av våra främsta illustratörer, grafiska formgivare, bildskapare och fotografer. Men MoGA är också berättelser. På sikt ska vi bjuda våra besökare på filmer, intervjuer och poddar. Vi börjar så smått under fliken »Graphic stories«.

Illustration och grafisk design är konst- och kulturhistoria. Kommersiella visuella budskap har en osviklig – och ofta oavsiktlig – förmåga att fånga in sin samtid och spegla tidsandan med skarpa konturer och typiska färger.

MoGA startar alltså som ett digitalt museum och galleri, men vem vet, en dag kanske vi skaffar oss väggar, golv och tak.

MoGA ägs och drivs av syskonen Molly och John Bark. Läs Barnebys intervju här

Museum of Graphic Arts – MoGA – A digital place for illustration, graphic design, photography and visual images!
Here you can buy posters with motifs by Swedish and foreign illustrators and graphic and commercial artists. You can also purchase signed prints in limited editions. We gladly ship the poster or art print to you, wherever in the world you have a place on your wall!

Här följer en mer omfattande presentation av grundarna:

John Bark, grafisk formgivare, redaktör och entreprenör:

John Bark är medgrundare till MoGA

Tillsammans med sin syster Molly Bark driver han det växande online-museet och e-handelsverksamheten MoGA, Museum of Graphic Arts, baserat på den stora samlingen av illustrationer signerade Jane Bark (Mollys och Johns mamma), en av Sveriges genom tiderna största illustratörer. MoGA säljer även posters och tryck av en växande skara erkända formgivare och illustratörer samt producerar och marknadsför produkter i den digitala museishopen.

John Bark driver även konsultverksamhet i JBGD AB med kunder i hela Norden. En tongivande uppdragsgivare de senaste åren var Metro Media House där JB ansvarade för en omfattande och internationellt prisbelönt redesign av papperstidningen samt arbete med utveckling av Metros nya digitala vertikaler. John arbetar även löpande på uppdrag av bland andra Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, Kriminalvården, Switzerland Tourism med flera. Han har varit redaktör åt ett flertal publikationer och medförfattare till böcker om entreprenörskap och företagande, åt bland andra IVA, Bonniers Stiftelse och Forum for Global Business. Den senast formgivna (jubileums)boken var IVA, de första 100 åren – Teknik i samhällets tjänst, publicerad hösten 2019. JB utbildar, håller workshops och skriver om design, media och kommunikation.

John Bark är utbildad på Berghs School of Communications (då RMI Berghs) och School of Visual Arts i New York. Karriären började som AD-assistent åt Sten Åke Magnusson på reklambyrån Falk & Pihl. Efter utbildningen på Berghs reste John till NY 1983 där han anställdes som designer hos Milton Glaser och Walter Bernard. WBMGs kunder inkluderade Washington Post, Time magazine, Manhattan Inc, franska Lire och L’Expresse, Look magazine och många fler. Senare rekryterades John till Esquire Magazine som AD/Design Consultant. Här var han verksam i två år och genomförde en komplett redesign av det klassiska magasinet i samarbete med redaktionen.

John stannade i New York i fem år och drev sista året egen verksamhet och formgav advertorials åt Esquire samt en bilaga åt kanadensiska Financial Times med AD:n Derek Ungles.

Tillbaka i Sverige 1988 grundade JB den egna designbyrån JBGD AB och (tidigare) BAD Company med Pelle Anderson där han bland annat lanserade konceptet till vad som skulle bli gratistidningen Metro. De designade även den kontroversiella hybriden iDAG, en nyhetstidning som bestod av lika delar västsvenska GT och sydsvenska Kvällsposten.

Efter uppbrottet med BAD Company startade John byrån Bark Design AB med redaktionell inriktning med som flest tolv anställda. Byrån var en av Sveriges första renodlade designbyråer, framgångsrik och med kunder i hela Norden. BD vann många priser i Sverige och utomlands för sin design och blev 2001 utvalda till en av Dagens Industris årliga Gaseller som den första grafiska designbyrån någonsin.

Som multidesignande byrå hade BD kunder inom de flesta segment och redesignade otaliga magasin, dags- och nyhetstidningar, formgav och producerade böcker, årsredovisningar och företagsprofiler, förpackningar, utställningar och event. Under en period fokuserade byrån på den digitala designutvecklingen som då var i sin linda, och skapade portaler och hemsidor åt stora och små uppdragsgivare. BD redesignade Dagens Nyheter vid fyra tillfällen och andra ledande tidningar som Helsingin Sanomat, Nordens största dagstidning.

2001, samma år som JBGD blev FöretagsGasell, avvecklade JB byrån och gick vidare som redaktionell konsult. Det blev början på en lång rad samarbeten i Finland och Norge men även fortsatta uppdrag åt större svenska kunder och mediebolag.

John har även skrivit två böcker som givits ut i pocketformat; faktahandboken Från ett tidningshuvud och mediethrillern Pappersvargen. Han arbetar nu på en tredje bok. Under en period drev han förlaget Barking Dog Publ. i samarbete med kollegan Anna Yo Lee Unge.

Välkommen in till MoGA på ett besök! Det finns mycket roligt att titta på, även för den som inte e-handlar.