Illustration av Camilla Högberg

Jane’s universum växer med en spin-off av Camilla Högberg

Det kom ett mejl till MoGA från konstnären och socionomen Camilla Högberg. Vi tyckte det var ett viktigt budskap och en intressant bild som vi gärna vill förmedla. Nedan beskriver Camilla själv sin idé och sitt projekt.

»Under våren efterlyste Kvinnohuset i Örebro en konstnär via sociala medier som kunde skapa en bild med ledorden »Hopp och framtidstro«. Anna Öjebrant, eldsjäl i Örebro, föreslog mig som kreatör och jag fick direkt en vision av jag ville förmedla. »Systrar« är en spin-off med Jane Barks verk »Wahl’s universum« som förlaga, illustrerad av mig, Camilla Högberg, konstnär och yrkesverksam socionom i Örebro.

Förlagan Wahls universum av Jane Bark

På instagram utmanar många konstnärer och illustratörer varandra, bland annat under hashtaggen #paintityourway. Det gav mig idén att skapa en egen tolkning av Jane’s »Wahl’s universum« med mångfald och funktionsvariation som tema. Som dövblind brinner jag för tillgänglighet och delaktighet och vill i min tolkning lyfta fram funktionsvariationen genom att låta kvinnan i mitten bära ett CI (en typ av hörapparat, Cochlea implantat). Min ambition är inte bara att skapa en fin illustration, jag vill också att bilden ska tala till kvinnor, ge en känsla av trygghet, hopp och gemenskap oavsett funktionsvariation, bakgrund och kultur. En slags universell systerskap kvinnor emellan.

Detalj av Camillas universum

 Jag har målat och skapat hela livet men blev dövblind som vuxen men det har inte hindrat mig från att leva ut min passion att få illustrera och skapa utifrån mina egna förutsättningar. Påfågeln tolkas på många sätt inom olika kulturer och ofta får den representera respekt av mänskliga värden, vänlighet, omtanke och kärlek. Påfågeln är även en symbol för återuppståndelse. Bilden trycks med vackra effekter av guldfolie och säljs i en begränsad upplaga genom mina kontakter. All vinst går oavkortat till Kvinnohuset i Örebro.

Tack MoGA för att jag fick använda mig av Jane’s fina bild som inspiration och förlaga. Mer info finns under länkarna nedan.«

Länk till min Facebook sida: https://www.facebook.com/bycamillahogberg
Länk till Kvinnohuset i Örebro: http://www.kvinnohusetorebro.se/

Du kan även beställa postern Janes Universum från MoGA här:
Beställ bilden! Wahls universum. 1970-tal, Jane Bark.