Jane Bark hyllad vid Feminas evenemang Årets Feminista 2024

MoGAs favorittidning Femina hyllade Jane Bark vid sitt årliga evenemang Årets Feminista. I samband med prisutdelningen av Årets ikon visades ett fint bildspel om Janes långa karriär som återkommande illustratör i tidningen under 70-talet.

Tidningen Femina var Janes kanske viktigaste och mest frekventa uppdragsgivare under hela hennes karriär. Det var i Feminas novellillustrationer Jane verkligen kunde utveckla sin speciella tecknarstil och särart som illustratör. Det var också genom Femina hon blev välkänd för en större allmänhet. Under de tolv år Jane tecknade åt tidningen skapade hon många av sina mest uppskattade och omtyckta illustrationer. Bilder som både var typiska för tiden och för henne själv som illustratör. 

Årets Feminista är Feminas egen utmärkelse som årligen tilldelas kvinnor som bidrar till förändring och skapar engagemang i frågor som berör och inspirerar. Årets Feminista delas ut i sju kategorier: Årets ikon, Årets röst, Årets systerskap, Årets förändrare, Årets inspiration, Årets förebild samt Lindex Award. Årets Feminista tog plats på Nationalmuseum i Stockholm och Molly och jag hade den stora äran att få dela ut priset Årets ikon till fantastiska Arja Saijonmaa med motiveringen:
»Genom att röja sin egen väg och utmana både sig själv och konventioner har hon i 60 år varit en urkraft i svenskt kulturliv. Hon har använt sin röst både för att fälla diktaturer och få kvinnor att söka sig till naturen för bästa hudvård. Hennes land har inga gränser men hennes sisu når högt över havet och rakt in i hjärtat«.