Smaklös alkohol men effektiv

KNOCK OUT – tre svenska förlorare tröstar sig i en hotellbar på Manhattan

1960 reser vår pappa Stig och hans kollega, formgivaren och illustratören Rolf Largerson till USA för att representera Sverige som designnation på en stor reklam- och designmässa i Chicago. Som kollegor har de varit med om att grunda svenska SAFFT – sedermera Reklamförbundet, numera omdöpt till Komm – Sveriges Kommunikationsbyråer – och de ingår i gruppen som drar igång reklamtävlingen Guldägget året därpå.

Kollage John Bark. Images: Jane Bark, Otto Nielsen, SAS, Getty, Esquire

Nu har de fått förtroendet att bygga Sveriges monter på den internationella mässan men resurserna Rolf och Stig har till sitt förfogande är försvinnande små. Sveriges samlade bidrag är nedpackade i några resväskor när de i början av juni 1960 reser med SAS jet DC-8-33 över Atlanten. Stig är trettiotvå år gammal, Rolf några år äldre. På vägen till Chicago stannar de i New York några nätter på både dit- och hemresan.

Det svenska designbidraget blir ett fiasko. Det är underfinansierat och presentationen amatörmässig vilket blir plågsamt tydligt när Stig och Rolf ställer upp Sveriges blygsamma alster på sitt mässbord. Design- och reklammässan i Chicago representerade det bästa i branschen och de stora montrarna andas futurism, nytänkande och amerikansk storslagenhet. Något som Sveriges lilla monter helt saknar. Den påminner mer om en elevutställning.

Stig och Rolf skäms. ’Det bästa, säger Stig senare, var att Sveriges monter var så obetydlig att ingen lade märke till den’. De håller sig borta från sin undangömda utställningsyta, drajjorna i mässbaren ger både lindring och tröst i besvikelsen. Så fort spektaklet är över lämnar de utställningen åt sitt öde, slänger de magra bidragen i närmsta soptunna och tar Greyhoundbussen tillbaka till New York.

Smaklös alkohol men effektiv

I baren på hotellet möter de samma kväll boxaren Ingemar Johansson som deppar av helt andra orsaker. Den store svenske sluggern, tillika och tills nyligen världsmästaren i tungviktsboxning, har just förlorat titeln i en returmatch med rivalen Floyd Patterson. KO i femte ronden. Ingo tröstar sig med drinkar men lyser upp när de två landsmännen släntrar in. Tre svenska förlorare samlade vid en och samma bardisk på Manhattan. Det blir en lång natt.

Ingo är förtjust över det geniala i blandningen vodka och apelsinjuice. ”Du känner ingen spritsmak överhövve’taget”, säger tungviktaren och sveper ännu en Screwdriver.

Men all den där apelsinjuicen straffar sig dagen därpå. Ingo är inte synlig vid frukosten och Stig och Rolf tar sig trötta ut till JFK och SAS-kärran för att skumpa tillbaka över Atlanten till Sverige och en reklambransch som ännu befinner sig i sin kreativa linda.

Ett kapitel ur den kommande boken ’Född i form’ av John Bark

Den frilagda bilden i kollaget är tecknad av Jane Bark i mitten av 1960-talet. Fler av hennes bilder finns hos MoGA. Missa inte utställningen på Hotel C i Stockholm, ‘Jane Barks bilder – från 1950-talet och framåt’