Massor av mönster. Chiqui Mattson, Wanja Djanaieff och Gunnel Ginsburg.

Vår nya satsning! Mönster hos MoGA! Vi välkomnar Wanja Djanaieff, Chiqui Mattson och Gunnel Ginsburg!

Vi inleder nu samarbeten med några av Sveriges genom tiderna bästa och mest kända mönsterformgivare. Först ut i vår nya posterkollektion ’Mönster hos MoGA’ är formgivarna Wanja Djanaieff, Chiqui Mattson och Gunnel Ginsburg. Den här veckan presenterar vi tre av Gunnels mönster.

Deras produktioner är omfattande och deras gärning en del av Sveriges moderna designhistoria. De är även kända utanför Sveriges gränser och de har ställts ut och blivit hyllade och omskrivna både hemma och utomlands.

Wanjas mönster visades nyligen i en stor retrospektiv utställning i Marabouparkens konsthall. Samlingen fick mycket uppmärksamhet i press och av allmänheten och designen uppskattades för sin idérikedom, estetik och betydelse.

Färgstarka. Formsäkra. Framgångsrika. Chiqui, Wanja och Gunnel.

Mönster formges för det mesta för att appliceras på till exempel textilier, tapeter, brickor, underlägg, dukar och bruksföremål. Eller kläder och personliga accessoarer. De är ofta tillverkade i rapport för att kunna upprepas över stora ytor.

Mönster och mönsterdesign är en del av vårt kollektiva minne, de utgör tidsmarkörer och är en färgsprakande offentlig fond till samhällets utveckling. Samtidigt är mönster ofta tidlösa i sitt uttryck trots sin naturliga och starka koppling till en viss design-era.

På det personliga planet fastnar vissa mönster och bildar en bakgrund till barndom och uppväxt. Jag vet inte hur ofta och hur länge jag tittade på Gunilla Axéns ulliga moln på min neddragna rullgardin när jag var liten. Eller köksvaxdukens glada snirklar. Påslakanens färger, blommor och figurer.

Mönster gör dig glad men de blir till slut så naturliga inslag i vardagen att du knappt reflekterar över deras existens. Men de finns där och lever vidare som ett glatt rop från ett blommigt sjuttiotal, ett pastelligt åttiotal eller stramare tjugotal. Oavsett tid och uppväxt bildar mönstren ett visuellt ’soundtrack of our lives’ – fantasieggande mönstermelodier för öga och själ.

MoGA lanserar nu en mönsterdesigner i veckan. Vi återkommer senare med en samlande artikel på MoGA om Chiqui, Wanja och Gunnel.

Gunnel designade kostymerna till pjäsen ‘Krångel’ på Intiman 1971

Gunnel föddes 1942 på Lidingö där hon också växte upp. Hon utbildade sig på Beckmans, Tillskärarakademien och Konstfacks textillinje. Hon återvände till senare till Beckmans, då som lärare i mode- och figurteckning samt illustration och undervisade på skolan från 1988 till 1992.

Tidigt under sin yrkesbana, från 1963 till -64, arbetade Gunnel som assistent till Gunilla Pontén och senare som textilformgivare åt Gammelstaden-Strömma. Hon har också en lång, framgångsrik karriär med egen verksamhet bakom sig, som illustratör, textilformgivare, kostymskapare till film och teater, pedagog och skribent. Till kunderna kan räknas bland andra Mölnlycke, Gamlestaden-Strömma, Durotapet, Eco-tapeter, Borås Wäfveri, Almedahls, KF, Finlayson och Ludvig Svensson.

Gunnel har vunnit ett flertal priser och hennes design har ställts ut många gånger under åren. Gunnel är fortfarande aktiv inom sitt yrke som formgivare.

Köp hennes fantastiska mönster här:  RONDELL   PALATS   KEDJOR