Jane signerar verk

Jane Bark signerar och MoGA önskar God Jul!

Under hela sin karriär sparade Jane de allra flesta originalteckningar hon producerade för kunders och uppdragsgivares räkning. Tack vare det förvarar vi idag tusentals originalillustrationer i tempererade arkiv.

»Att upphovsmannen, eller kvinnan i det här fallet, äger sin bild var inte alla uppdragsgivare medvetna om« berättar Jane. Det hände att hon fick ringa upp kunden och be en besviken kontaktperson som trott sig äga illustrationen, inte bara publiceringsrätten – att returnera originalbilden.

»Så var det också när du jobbade med de stora bokförlagen förr, fortsätter Jane, de hade för vana att behålla originalbilden du tecknat för omslaget. Med tanke på de ganska låga arvoden som utgick för bokomslag var det givetvis inte okej.«

Det är bland annat tack vare Jane’s konsekventa sparande och arkiverande av sina tecknade alster som vi kunnat starta MoGA. Tanken med det digitala museet, online-galleriet och e-shopen är att med Janes samling som bas, låta verksamheten växa. Det går inte fort men vi har inte heller bråttom.

Vi är glada att kunna visa fler och fler av Janes bilder och det är många därute som också gläds åt att kunna köpa både posters och signerade konsttryck med Janes klassiker.

Och MoGA är inte bara Janes bilder. Här finns också Dan Jonssons fina illustrationer, typiska teckningar av Olle Eksell och bilder av verksamma illustratörer som Bo Lundberg och Molly Bark. Och fler ska det bli, både illustratörer och deras verk. Snart kommer även de första produkterna, koppar, brickor och underlägg. Vi berättar mer om det i kommande nyhetsbrev.

Till dess önskar vi en riktigt God jul och ett Gott Nytt År.

Molly & John Bark
Syskon och grundare av MoGA

Vill du få MoGA’s nyhetsbrev, mejla oss på:
jbark.moga@gmail.com